top of page

Verteldobbelstenen

“The purpose of a storyteller is not to tell you how to think, but to give you questions to think upon”

Brandon Sanderson

De verteldobbelstenen zijn niet enkel leuk om toe te passen in het onderwijs maar ook om een leuk avondje met vrienden of familie te beleven. Probeer het zeker een keertje uit ! 

Wat?

 

Werp de dobbelstenen en vertel een verhaal met negen afbeeldingen. Het is de bedoeling dat je jouw eigen verhalen maakt door maar enkele, verschillende afbeeldingen samen te brengen tot 1 geheel.

Er zijn verschillende sets ontworpen:

  • Rory’s story cubes

  • Rory’s story cubes: actions

  • Rory’s story cubes: voyages

  • Rory’s story cubes: fantasia

 

Deze verteldobbelstenen kan je ook per 3 aankopen namelijk de categoriën enchanted- mythic- medieval

Er zijn ook extra dobbelstenen van verschillende thema’s die je bij kan kopen om jouw verhaal te verruimen. De Rory’s story cubes mix, dit is telkens een doos van 3 verteldobbelstenen:

  • Clues

  • Fright

  • Strange

  • Prehistoria

  • Animalia

  • Explore

  • Intergalactic

  • Rampage

  • Medic

  • Rescue

  • Score!

  • Powers

 

  • (Er worden er nog steeds bijgemaakt, in 2018 komen er nog mixen bij van de blauwe, gele en rode serie)

De makers hebben ook werelden gecreëerd van bestaande tv programma’s, zo kun je voor de personages jouw eigen wereld bedenken:

  • Storyworlds: Adventure time

  • Storyworlds: Batman

  • Storyworlds: Moomin

  • Storyworlds: Doctor Who

  • Storyworlds: Scooby-Doo

  • Storyworlds: Looney Tunes

 

Rory’s story cubes hebben een spelbord ontworpen van bekende tv- shows. Het spel heet ‘Untold: Adventures await’, bij het spel speel je met jouw helden en ga je op een zelfgekozen avontuur.

​

Doel

 

Zoals ons brein denkt in afbeeldingen, maar communiceert met woorden , is een visueel hulpmiddel om creatieve problemen op te lossen een voordeel. Het gebruik van afbeeldingen om verhalen te activeren zou de hersenen op nieuwe manieren helpen denken. Story cubes is een manier om op een creatieve manier problemen op te lossen en uw hersenen te voeden met nieuwe ideeën. Je krijgt nieuwe invalshoeken waardoor je weer op een heel nieuw pad terecht komt.

OD NED 2.1   De kleuters kunnen een voor hen bestemde mededeling en/of een verhaal zo (her)formuleren, dat de inhoud ervan herkenbaar overkomt.

OD NED 2.13 De kleuters kunnen plezier beleven in het gebruiken van taal en het spelen met taal in concrete situaties.

OD NED 3.1   De kleuters kunnen aan de hand van visueel materiaal een boodschap herscheppen

OD MV 6.1     De kleuters kunnen opstaan voor nieuwe dingen uit hun omgeving

OD MV 6.3     De kleuters kunnen vertrouwen op hun expressiemogelijkheden en durven hun eigen expressiestijl tonen

​

Spelverloop

 

Speel met familie en vrienden, om de beurt ben je de verteller. De verteller werpt alle 9 verteldobbelstenen. Begin met ‘Er was eens….’ En vertel een verhaal met de 9 afbeeldingen. Begin met de afbeelding die als eerste jouw aandacht trekt. Gebruik 3 dobbelstenen voor het begin, 3 voor het midden en 3 voor het einde van het verhaal. Er is één regel: elk verhaal is goed!

Er zijn verschillende manieren om de story cubes te gebruiken:

  • Mijn held

Werp 3 dobbelstenen en gebruik deze om jouw held te bedenken. Werp nu alle 9 dobbelstenen en vertel een verhaal rond jouw held. Wat zal er gebeuren?

 

  • Epische verhalen

De startspeler werpt alle 9 dobbelstenen en verzint het 1ste hoofdstuk. Om de beurt voegt elke volgende speler een hoofdstuk aan het verhaal toe. De laatste speler moet alle losse eindjes aan elkaar knopen en het verhaal tot een episch einde brengen.

 

  • Roll & Play

Werp alle 9 dobbelstenen en start met de zin ‘Er was eens..’. Start met de afbeelding die als eerste jouw aandacht trekt. De bedoeling is dat je probeert alle 9 afbeeldingen samen brengt tot 1 geheel. Wat die afbeeldingen betekenen voor jou, is voor iedereen persoonlijk. Het kan zijn dat de ene een kasteel ziet, maar de andere een prinses die in het kasteel woont. Je kan altijd andere betekenissen op de afbeeldingen plakken.

Een tip om je verhaal te vertellen is, denk niet te veel na. Wanneer je een afbeelding ziet, zeg je gewoon het eerste dat in jouw opkomt. Je staat versteld welke verhalen er kunnen uitkomen.

 

  • The trilogy

Deze vorm speel je met 3 spelers, het doel is om een episch verhaal te bedenken.

Je neemt alle 3 de sets van de Rory’s Story Cubes (de gewone, actie en reis).

Je werpt met alle 27 dobbelstenen en iedere speler neemt er 9.

Je beslist samen over een genre en een thema. Een genre kan bijvoorbeeld ‘fantasie, western, romantiek’ zijn. Een thema kan bijvoorbeeld ‘Vriendschap gaat nooit stuk’. Laat de afbeeldingen mee beslissen hierover.

Hierna beslis je wie er eerst gaat, als tweede en als laatste. Belangrijk is, dat de laatste persoon het verhaal moet laten eindigen. Deze moet dus alle losse eindjes aan elkaar knopen en het verhaal tot een epische einde brengen.

 

  • Super hero stories

1) Beschrijf je superkracht

Elke persoon neemt 3 dobbelstenen en rolt met deze. Je gebruikt de 3 kubussen om jouw superheld een naam te geven en zijn superkracht te beschrijven.

2) Maak een achtergrondverhaal.

Iedereen neemt om beurten alle 9 dobbelstenen. Gooi met de dobbelstenen en gebruikt deze om jouw held een achtergrond te geven. Wat is zijn zwakte of zwakheid? Dit is wat hem menselijk maakt, vergeet dat niet!

3) Creëer een slechterik

Alle superheldenteams hebben een aartsvijand of superschurk nodig om tegenop te gaan. Om een superschurk te maken, rol je met alle 9 dobbelstenen en gebruikt de afbeeldingen om deze slechterik te beschrijven. Geef hem een uniek ‘visitekaartje’, Wat is zijn naam?, Wat is de reen waarom hij zo slecht is? Hoe rechtvaardigt de slechterik zijn acties?....

  1. ) Nu je je personages hebt, ben je vrij om allerlei superhelden verhalen te maken met de helden en hun aartsvijanden.

 

  • Mix

Neem een set van 9 dobbelstenen Rory’s Story Cubes.

Verwijder 3 dobbelstenen, om plaats te maken voor 3 mixdobbelstenen. Voeg deze toe zodat je terug een set hebt van 9.

Schud ze goed, rol ze uit en begin met het vertellen van verhalen.
Je zult opmerken dat de introductie van de nieuwe iconen de hele thematische smaak van het verhaal verandert, en je zal helpen om je storytelling naar een geheel nieuwe dimensie te brengen

 

Geen ideeën?

Kies jouw favoriete film, boek of TV show. Welke nieuwe, creatieve verhalen kun jij bedenken met deze personages en achtergrond?

​

Eigen ervaringen & tips

 

We hebben in onze Vlaamse klasjes ook gewerkt met verteldobbelstenen. Dit was in het begin niet zo gemakkelijk.

 

De kinderen zien de dobbelsteen en associëren dit met een dobbelsteen met getal beelden die je gebruikt om een spel mee te spelen. Nu kregen de dobbelstenen een geheel andere functie. Het is hierbij dan ook zeer belangrijk om tijd te besteden aan het uitleggen en voordoen, zodat de kleuters alles heel goed begrijpen en er mee aan de slag kunnen.

Maar desondanks vinden kleuters ook dit iets heel leuk om mee te werken.

 

Wat ook wel leuk was om te zien, was dat de kleuters in plaats van de verschillende dobbelstenen te combineren, ze per dobbelsteen een heel verhaal verzonnen.

Dit is trouwens ook goed om te onthouden. Je kan bij jongere of taalzwakke kleuters, inderdaad eerst per dobbelsteen een verhaal gaan verzinnen. Hoe ouder de kleuters worden hoe meer dobbelstenen je kan combineren.

Je past dit aan afhankelijk van het niveau waarin je kleuters zitten. Maak het niet te moeilijk, om te voorkomen dat ze gedemotiveerd geraken. Maar maak het ook niet te gemakkelijk, de kleuters hebben wel een uitdaging nodig om iets echt leuk te vinden.

De kunst is dus om hier een mooie balans in te vinden.

bottom of page