top of page

Vertelstenen

“The power of storytelling is exactly this: to bridge the gaps where everything else has crumbled”

Paulo Coelho

Vertelstenen zijn misschien wel de gemakkelijkste vorm van storytelling. Je hebt er niet veel voor nodig en is geschikt voor jong en oud. Zelf de stenen maken is al een leuke activiteit op zich!

Geïnteresseerd? Lees dan zeker verder !

Wat? 

 

Vertelstenen (worden ook wel story stones genoemd), bevorderen de taalontwikkeling en denkvermogen van kinderen. Ook de fantasie en creativiteit van de kinderen worden hierdoor geprikkeld.

Vertelstenen kunnen kinderen ook helpen om gevoelens en emoties te uiten.

Vertelstenen kunnen zowel in groep, als individueel gebruikt worden.

 

Het zijn simpelweg keien met daarop prentjes. De prentjes variëren van personages, plaatsen, voorwerpen,...

 

Alle stenen zitten in een zakje. Door telkens een nieuwe steen uit het zakje te halen en hierover te vertellen en dat dan ook nog eens te linken met de volgende stenen die uit het zakje komen, vorm je vanzelf heel fantasierijke verhalen !

 

Hoe te gebruiken:

 

Er zijn heel veel manieren om vertelstenen (of story stones) te gebruiken.

  • Een kind mag uit het zakje een steen halen, je begint met te vertellen: “Er was eens…” Waarop het kind een stukje van het verhaal mag verzinnen door te vertellen over de steen die hij/zij uit het zakje heeft gehaald.

  • Hierna mag er een 2de steen uit het zakje gehaald worden. Met die 2e steen, wordt er een vervolg gemaakt aan het verhaal en zo ga je door tot de laatste steen.

  • Laat het kind zelf stenen kiezen, om op die manier een verhaal te maken. Hierbij heb je dus geen zakje nodig.

  • De vertelstenen of story stones kunnen ook gewoon gebruikt worden om mee te spelen. Je kan eventueel zelfs een combinatie maken door ander speelgoed, een poppenhuis, een zandbak,... er aan toe te voegen ! Kinderen komen ook hier zelf op zeer fantasierijke verhalen!

https://www.vertelstenen.nl/ en eigen bronnen

(dit deel hoort ook bij vertelstenen maar horen bij deze bron: http://creadinda.blogspot.ie/2015/10/vertel-stenen.html )

Vertelstenen zijn geschikt voor alle leeftijden !

Bij jonge kinderen kan je bij vertelstenen gewoon beschrijven of benoemen wat je ziet. Je kan zelf beginnen fantaseren en de kinderen zullen hier meteen in mee gaan en zelf mee verzinnen.


Eigen ervaringen & tips:

 

Wij zijn zelf studenten voor leerkracht kleuteronderwijs. Tijdens onze laatste stage hebben we gewerkt met kinderen uit groot stedelijke scholen. De nationaliteiten waren daardoor heel divers. Vele kinderen spraken nog niet zo goed Nederlands.

Dankzij de materialen die wij gebruikt hebben, namelijk vertelschort, vertelstenen, handpoppen en verteldobbelstenen. Hebben we eigenlijk wel goed kunnen werken aan de taalontwikkeling en het begrijpen van een vreemde taal bij de kleuters.

De kinderen beschreven of benoemen wat ze zagen, en samen vormde ze dan een verhaal. De juf (wij dus) zette hen hierbij op pad. En tussendoor hielpen we hen ook wel om een mooi samenhangend verhaal te maken.

De kleuters vonden dit echt leuk en daagde hierbij zichzelf uit om zoveel mogelijk Nederlands te spreken !

Leuk om te zien, en de kinderen vonden het geweldig om te doen !

 

Kleuters die zich anders onzeker voelde of eerder stil waren, bloeide helemaal open dankzij de handpoppen ! Ze hadden geen schrik meer om iets te vertellen, en de druk om alles juist te vertellen viel ook wat weg.

De vertelschort was een enorm succes. Het was telkens weer een verrassing wat er uit het zakje zou komen ! En omdat de schort zelf er ook zo leuk uit zag, waren de kleuters meteen nieuwsgierig naar de activiteit die zou volgen.

Ook de vertelstenen waren heel leuk. Bij kleuters die de taal nog niet zo goed begrijpen is het een leuk idee om de kleuters vrij te laten spelen met de stenen. Je kan extra speelgoed of een zandtafel toevoegen, en de fantasierijke verhalen volgen dan vanzelf wel !

Voor kleuters die de taal al iets beter beheersen is het leuk om in het zelfde systeem te werken zoal bij de vertelschort, namelijk met zakjes. (zie vertelschort en vertelstenen)

Bij de verteldobbelstenen was het in het begin niet zo gemakkelijk.

De kinderen zien de dobbelsteen en associëren dit met een dobbelsteen met getalbeelden die je gebruikt om een spel mee te spelen. Nu kregen de dobbelstenen een geheel andere functie. Het is hierbij dan ook zeer belangrijk om tijd te besteden aan het uitleggen en voordoen van de dobbelstenen, zodat de kleuters alles heel goed begrijpen en er mee aan de slag kunnen.

De kleuters vinden ook dit iets heel leuk om mee te werken.

Wat ook wel leuk was, was dat de kleuters in plaats van de verschillende dobbelstenen te combineren, ze per dobbelsteen een heel verhaal verzonnen !

Dit is trouwens ook goed om te onthouden. Je kan bij jongere of taalzwakke kleuters, inderdaad eerst per dobbelsteen een verhaal gaan verzinnen. Hoe ouder de kleuters worden hoe meer dobbelstenen je kan combineren !

 

​

bottom of page